Hiperaktivite belirtileri nelerdir?
Hiperaktivitenin en önemli belirtisi aşırı fiziksel hareketlerdir. Hiperaktif olan çocuklar; hareketsiz olunması gereken okul ya da sosyal ortamlarda kendilerini kontrol etmekte zorlanır.
Hiperaktivite bozukluğunda belirtiler genellikle 4 yaşından önce başlar.
Enerjileri çok fazla olan hiperaktif çocuklar hem okulda hem de evde çok hareketli olur. Uzun süre oturamayan ya da bir noktada sabit kalamayan çocuklar, sürekli hareket etme ihtiyacı hisseder. Bu nedenle elleri ve ayakları sürekli hareket halinde olabilir. Bununla birlikte her hareketli çocuğun hiperaktif olduğu çıkarımı yanlıştır.
Herhangi bir noktaya odaklanmakta sorun yaşayan çocukların dikkati çabuk dağılır. Bu nedenle, özellikle okulda dersleri takip etmekte sorun yaşayabilirler. Aynı şekilde, ev ortamında ders çalışmaları ya da ödev yapmaları gerekiyorsa, masa başında sabit bir şekilde oturmakta zorluk çekebilirler.
Hiperaktivite tanısı konan çocuklar dürtülerini de kontrol etmekte zorlanırlar. Ani olarak tepki verebilirler ya da düşünmeden konuşabilirler. Başkalarının sözünü keserek konuşmaya başlayabilirler. Çocukların konuşmaları takip etmesi ve diyaloglarının ilerlemesi de bu nedenle oldukça zordur.
Hiperaktivite üç bağlamda değerlendirilir. Bunlar; aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.
Dikkat eksikliği çocuklarda ve gençlerde dürtüsel davranışlar, otokontrol bozuklukları ile kendini gösterir.
Amacımız bu süreçte İDEM Psikoloji olarak çocuklarımızın performanslarını desteklemek ve ailelerin bu süreci sağlıklı atlatmaları sağlamaktır.
İdem psikoloji olarak 27 yıldır, hiperaktivite konusunda çalışıyoruz. Moxo Testi, Wisc-4 Zeka testi, CAS Bilişsel Değerlendirme ölçeklerinden biri ya da bir kaçı problemin durumuna göre uygulanmaktadır. Her bireyin öğrenme süreci, parmak izi gibi kişiye özgüdür.
Çocuğa yönelik hiperaktivite konusunda duygusal ve bilişsel terapi psikodikkat eğitimi yanı sıra ebeveyn danışmanlığı konusunda da destek veriyoruz. Ailenin terapi süreci boyunca anlayışlı ve sabırlı olması şarttır.
Hiperaktivite kişinin yaşına, semptomların şiddetine ve nedenine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Terapi seçenekleri arasında bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi, psikodikkat eğitimi, attention dikkatimi topluyorum, pass prep eğitimi, işitsel algı eğitimi, görsel yaşam tarzı değişiklikleri ve destekleyici eğitim programları yer almaktadır. Özellikle çocuklarda, ailelerin ve okulların işbirliği yaparak çocuğa destek sağlaması önemlidir. Biz de İDEM Psikoloji olarak çocukla yapılan çalışmaları, yapılması gerekenleri okulla işbirliği içinde yürütüyoruz.
Amacımız, hiperaktivite ve dikkat eksikliği problemi olan bireylere eklektik ve bütüncül bir psikodikkat eğitim programı uygulamaktır. Hiperaktivite problemi okul performansı açısından akademik, sosyal ve duygusal sorunlara yol açabilen önemli bir problemdir.
Eğer siz de kendinizde ya da çocuğunuzda hiperaktivite belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.