
Aile Danışmanlığının Amaçları:
Aile bireyleri arasındaki uyuma götüren sözel iletişimi güçlendirmek; Kötü fonksiyon gören ailelerin üyeleri zıt kutuplarda toplanıp birbirlerinin iletişim çabalarını işitmeme, dikkate almama eğilimindedirler. Konuşmama yolunu seçebilirler. Aile danışmanlığında amaçlardan bir tanesi de aile üyelerine, birbirlerini dinleme ve anlama konusunda yardımcı olarak, diğerlerinin onlarla nasıl iletişime girmeye çalıştıklarını ve bu arada olan belirsizlik ve karmaşayı çözmeye çalışmaktır.
·Duygusal iletişimi güçlendirmek; Genelde ailenin bir ya da birden fazla bireyi emosyonel olarak diğerlerinden izoledir. Bu bireylerin diğerlerinden duygusal mesajlar almada ve onlara bu tür mesajlar vermede zorlukları vardır. Amaç bu emosyonel izolasyonu sona erdirmektir. Bunun için terapist aile bireylerine duygularını ifade etmede ve diğerlerinin hislerini anlamada yardımcı olur.
·Ailede güç dengesini yeniden sağlama; Ailelerde sık karşılaşılan problemlerden biri de otorite dengesizliğidir. Çocuk kimsenin kendisini dinlemeden emirler verildiğini, evin hanımı kocasının kendine danışmadan aileyi etkileyen kararlar aldığını ya da ailede problemli ya da hasta bir bireyin bütün aileyi kontrol ettiğinden şikayet edebilirler. Oturumlarda ele alınana ana konulardan birisi de ailedeki bu problemi ortaya koyup ailedeki bireylerin bu sorunu açıkça konuşmaların’ sağlamak olmalıdır.
· Ailede içinde probleminin belirlenmesi; Ailede değişen sosyal şartlarla (örneğin kocanın işini kaybedip hanımının işe başlayarak evin geçimini sağlar hale gelmesi) evde roller de değişebilir. Aile danışmanı, çiftlerin bu yeni rollere uyum sağlamaları konusunda farklı teknikler kullanarak aile içi onarılma sürecine destek olmaya çalışır.
· Akut problemlerin çözümü; Boşanma, ölüm, intihar teşebbüsleri, işten atılma gibi ailenin karşılaştığı akut sorunlar karşısında aile danışmanına başvurulabilir. Bu gibi kriz durumlarında öncesi ve sonrasında önleyici rehberlik ve rehabilite edici önlemlerin uygulanmasında danışmanlık yaparak aileye destek görevini üstlenir.
·Bireye yönelen suçlamaları önlemek; Ailelerin çoğunluğu (aile danışmanlık uygulaması alan ) ailenin bir bireyini hasta birey olarak nitelendirir ve damgalar. Bu birey aile tarafından sorunların ve evdeki bütün sıkıntıların temeli olarak görülür. Böylece aile hem problemi daha basit indirgemiş hem de diğer bireylerin sorunda olan paylarından kaçmış olur Danışmanın amaçlarından biri de bu durumu ortadan kaldırmaktır.
“Kişi, diğer kişilere ve olaylara karşı olan bakış açısını değiştirdiğinde, onların da kendisine karşı değiştiğini görecektir…” James Allen
Aile danışmanlığı sayesinde, aileler ve aile kurmak isteyen bireyler yaşadıkları problemleri aile danışmanı eşliğinde profesyonel yardım alarak çözme imkânı bulabilmektedir. Aileler genellikle bir çatışma sonucunda ya da anlaşmazlıkların doğurduğu gerginlik sebebiyle merkezimize başvurmaktadır. Birbirini çok severek evlenen bireyler, evlendikten sonra hayal kırıklığına uğrayabilir, karşılaştıkları problemlerle baş etmekte güçlük yaşayabilirler. Çatışmalar veya eksik iletişim, aile fertlerinin birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmemeleri gibi bir çok sorun yaşayabilirler. İlişki yaşayan çiftlerin problemleri genellikle birbirlerine yansıdığından, ilişkinin yapısı da göz önünde bulundurularak sorunların beraber ve ele alınması gerekir. Bu gibi durumlarda, problemler çözümsüz bir hal almadan bir uzmandan evlilik terapisi ve aile danışmanlığı almak, problemlerinize farklı şekillerde bakarak çözüm yolları geliştirmenizi, iletişim sorunlarınızı aşmanızı ve daha kaliteli bir evlilik hayatı yaşamanızı sağlayabilir. İlişkilerin geleceğine yatırım yaparak daha mutlu bir evliliğin temelleri atılabilir.
Aile Danışmanlığına İhtiyaç Duyulan Durumlar:
Eşler arası iletişim problemleri
Aile İçi İletişim
Bağımlılık
İlişkide Hayal Kırıklığına Uğrama
Ebeveyn Çatışmaları -Çocuklar
Ebeveyn Çatışmaları -Ergenler
Ebeveynliğe Geçiş Zorlukları
İşyerinde ve Evde Rol Uyumu
Eğlence Aktiviteleri Konusunda Anlaşmazlık
Aşk ve Sevgi Kaybı
Kişisel Farklılıklar
Şiddetli Geçimsizlik
Anlayışsızlık
Aldatma
Kıskançlık
Suçlama
İlişkide Güven Problemleri
Ayrılık ve Boşanma Süreci
İletişim Problemleri
Çocuk Sahibi Olma
Anne- Babalık Rolü ve Eğitimi
İkinci Evlilik Ve Uyum Problemleri
Ebeveyn – çocuk arası iletişim sorunları
Aile içi şiddetli geçimsizlik, öfke problemi
Aldatma
Üvey Anne ve üvey baba olmak
İkinci evlilikler ve yaşanan problemler
Üvey Çocuk Problemleri
Cinsel Sorunlar
Cinsel İstismar
Sözlü ve/veya Fiziksel Şiddet
Okul Sürecinde Çocuklara Yönelik Danışmanlık
Eşlerin Ailelerinin Evliliğe Etkisi
Ailelerden Kaynaklı Sorunlar
Evliliği Yürütme Konusunda Yaşanan Kararsızlık
Maddi Sorunlar (iflas, iş kaybı vb…)
Ailede Yaşanan Hastalık Sonrası Sorunlar
Ailede Yaşanan Kayıp Sonrası sorunlar( yas-matem)
Orta Yaşa Geçiş Problemleri
Emeklilik
Aile Danışmanlığı
Aile birlikteliğinin bozulması
Boşanma öncesi ve sonrasında danışmanlık
Eşlerin ailelerinin evliliğe etkisi
Aile üyeleri arasında iletişim problemlerinin yaşanması
Eşler arası cinsel sorunlar
Yas , matem
Maddi sorunlar (iflas, iş kaybı vb…)
Ailede yaşanan hastalık ya da kayıp sonrası sorunlar
Hamilelik sürecine yönelik destek
Ekonomik sürecin yönetilmesinden kaynaklı problemler
Okulla ilgili sorunlar
Cinsel Danışmanlık
Kök ailelere( Kayınvalide, Kayınpeder ,Kardeşler )yönelik tutumların evliliğe yansıması
Tek ebeveyn olarak aile yaşamını daha sağlıklı devam ettirme konusunda danışmanlık
Güven Problemleri
Kıskançlık
Ev içi sorumluluklar
Çocuğun akademik olarak yönlendirilmesine yönelik sorunlar