ÇALIŞMA BELLEĞİ ZAYIF OLAN ÇOCUKLARA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ?

Modeller, şemalar gibi görsel materyalleri kullanarak aklında tutmasına yardımcı olunabilir.

•Uzun, birkaç basamaklı yönerge vermek yerine, önce ilk iki adımı söyleyin, o adımları yapmasını bekleyin ve sonra diğer adımları teker teker söyleyin.

•Yönerge verdikten sonra tekrar etmesini isteyin. Bu şekilde yönergeyi doğru anladığından emin olursunuz.

ÖZGÜVEN eksikliği

Özgüven eksikliği genelde çocukluk döneminde, çocukların büyütülmesi esnasında yapılan birtakım yanlış eğitimler ve müdahaleler ile ortaya çıkmaktadır. Kişi özüne yani kendine güvenemez. 

UYKU EĞİTİMİ DANIŞMANLIĞI

Bebeklere ve küçük çocuklara, sallanmadan, kucakta gezdirilmeden, emzirilmeden, vb destekler olmadan kendi kendilerine nasıl uyuyabileceklerini öğretmek ve bununla beraber gece boyunca daha kesintisiz uykular yapmalarını sağlamaktır. Yani, bir diğer deyişle, mevcuttaki sağlıklı olmayan uyku alışkanlıklarının, sağlıklı uyku alışkanlıkları ile değiştirilmesi demektir.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Teknoloji bağımlılığı bireyi fiziksel, ruhsal sağlık anlamında olumsuz etkiler. Bunların beraberinde okul,  aile, iş hayatı gibi birçok konuda problem yaşamasına neden olur. Teknoloji bağımlılığında çoğunlukla ilgili davranışın bağımlılık oluşturucu uyarıcı ve pekiştirici özelliklerinin olduğu söylenebilir.

OKUL BAŞARISINI ARTTIRAN AİLE TUTUMLARI

Öneriler:

üHer şeyden önce çocuğunuza değer verin ve her durumda onu sevdiğinizi hissettirin.

üDestekleyici ve takdir edici olun.

üYüreklendirici olun.

AİLE İÇİ SAĞLIKLI İLETİŞİM

Eğitim ailede başlar” sözünü her zaman duymuş ve uygulamışızdır. Bireye ileriki yaşantısında gerekli olabilecek davranış becerilerini kazandırmada ailenin çok önemli ve büyük bir rolü vardır. Her aile çocuğun başarılı bir birey olmasını ister ve bu beklentiler doğrultusunda elinden geldiğince çaba gösterir.

Çocuğuma tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırabilirim?

Tuvalet eğitimi çocuklar için önemli bir gelişim basamağıdır. Bu basamağı sağlıklı bir biçimde atlatabilmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle bedensel olarak çocuğunuzun eğitime hazır olması gerekir. Genelde 18-24 ay arası dönemler tuvalet eğitimi için başlangıç dönemi kabul edilebilir ancak bazı çocuklarda bu durum 30 aya kadar uzayabilmektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak hareket edilmesi, bu gelişim basamağının sağlıklı bir biçimde aşmamıza önemli yönde katkı sağlayacaktır.

ÇOCUKLAR NEDEN YALAN SÖYLER?

Çocuklar gelişimlerini sürdürürken pek çok hata ortaya koyabilirler. Bu hatalar çok çeşitlilik göstermektedir. Buna örnek olarak çocuğun yalan söylemesi verilebilir. Peki çocuğum yalan söylüyorsa ne yapmalıyım?


ÇOCUKLARDA ZAMAN YÖNETİMİ NASIL OLMALIDIR?

Zaman, herkes için eşit şekilde dağıtılmış ve geri dönüşü mümkün olmayan çok önemli bir kavramdır. Hayat hedefler üzerine bina edilmiştir. Bu binanın ayaklarına varabilmenin yolu zamanı iyi yönetebilmekten geçmektedir. Özellikle geleceğinin temelleri atılan çocuklar için zaman çok daha kıymetli olabilir. Çünkü içinde bulundukları dönem belki de hayatının en önemli dönemi diyebiliriz. Belki biraz abartı gelebilir ancak çocukluğun bireyin yaşamında ne denli etkisinin olduğunu görmek bu durumu anlamamızı daha da kolaylaştıracaktır.

ÇOCUKLARA SORUMLULUK BİLİNCİ NASIL AŞILANIR?

Bütün ebeveynler çocuklarının kendi ayakları üzerinde durabilen ve hayatın sorumluluklarını eline alabilen bireyler olmasını isterler. Bu isteklerinin gerçekleşebilmesi için pek çok davranış ortaya koyarlar. Ebeveynlerin, bu amacı gerçekleştirmek için ortaya koyduğu davranışlar, çocuğun sorumluluk kazanmasına katkı sağlayabilirken bazen de olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Bu olumsuz durumu pek çok nedenle ilişkilendirebilmek mümkündür. Bu nedenlerden bazıları, çocuğum gelişimsel durumu ebeveynler tarafından dikkate alınmaması ya da fark edilememesi, çocuğun yapması gereken işleri ebeveynlerin yapması, aile ilişkilerinde ve görev dağılımında net sınırlarla kuralların olmaması, ebeveynlerin çocuk için iyi bir örnek ortaya koyamaması ve daha pek çok neden sıralanabilir.

KARDEŞ KISKANÇLIĞI İLE NASIL BAŞ EDEBİLİRİM?

Kıskanma doğuştan itibaren bizimle olan doğal bir duygudur. Her insanda görülmesi çok muhtemeldir. Tıpkı çocuklarda olduğu gibi. Özellikle çocuklarda kardeş kıskançlığı göze çarpmaktadır. Bu durumun ortaya çıkmasında ebeveyn tutumlarının rolü çok büyüktür. Ebeveynlerinin ortaya koyduğu olumsuz davranışlar kardeş kıskançlığını tetikleyebilir ve büyük kardeşin davranışlarında birtakım olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilir. Örneğin, daha öfkeli olma , daha az yemek yeme, daha fazla karşıt olma davranışında bulunma, içine kapanma, okul başarısında düşüşler ve altına yapma gibi davranışlar gözlemlenebilir.

ONLİNE DAŞMANLIK NEDİR?

Danışmanlık seanslarında danışan ve terapistin bir arada olması ilişkinin gücü açısından oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda bu durum pek mümkün olmayabilir. Bu engel için pek çok neden sıralanabilir. Birtakım nedenlerden ötürü yüz yüze danışmanlık hizmetinden yararlanamayan danışanlar için online danışmanlık tekniği geliştirilmiştir. Peki online danışmanlık nedir?

ÖFKE KONTROLÜ

Öfke kontrolünde zorlanıyorsanız profesyonel destek için bize başvurunuz.

EMZİK BAĞIMLILIĞI

Emzik kullanma ya da kullanmama  ebeveynin verdiği bir karardır .Emzik kullanımına başlamadan önce avantajları ve dezavantajları iyice düşünmelidir. Avantajlarına bakacak olursak şöyle sıralayabiliriz; mızmız ağlayan bebeği kolay ve hızlı bir şekilde sakinleştirebilir

ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ PROBLEMİ

Danışmanlık sürecinde çocuklarla oyun terapisi yapılır. Çocukları oyun oynarken gözlemlemek, değerlendirmek yararlı bir süreçtir. Ergenlerle ise bireysel danışmanlık yürütülmektedir.

YAZ TATİLİ PROGRAMI

Ne yapılmalı?

Tatil sürecinde çocukların sabah kalkış saatleri ‘sadece’ 1 saat ileri alınabilir. Çocuklar akşamları ise; en geç 21.00-22.00’de uykuya geçmiş olmalı. Sabahları ise; 07.00-9.00 saatleri arasında yeni güne sağlıklı-dengeli bir kahvaltıyla başlamalı..

BOŞANMA SEBEPLERİ

2017 yılında TÜİK tarafından yapılan bir araştırma kapsamında, Türkiye’de görülen boşanma sebeplerinin, kadın ve erkek cephelerinden yüzdeleri belirlenmiştir. Yapılan tespitlerde…

Arayınız...
Verified by ExactMetrics