çocuklarda tuvalet eğitimi

Tuvalet eğitimi çocuklar için önemli bir gelişim basamağıdır. Bu basamağı sağlıklı bir biçimde atlatabilmesi için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle bedensel olarak çocuğunuzun eğitime hazır olması gerekir. Genelde 18-24 ay arası dönemler tuvalet eğitimi için başlangıç dönemi kabul edilebilir ancak bazı çocuklarda bu durum 30 aya kadar uzayabilmektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak hareket edilmesi, bu gelişim basamağının sağlıklı bir biçimde aşmamıza önemli yönde katkı sağlayacaktır.

 Peki Çocuğumun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlayacağım?

Gündüzleri en az 2 saat kuru kalıyorsa, öğlen uykularından kuru uyanıyorsa, tuvalet ihtiyacını belli edecek ses ve davranışlar ortaya koyuyorsa, altının kirliliğinden rahatsız oluyorsa, tuvalete ya da banyoya gidip soyunabiliyorsa ve duygusal anlamda tuvalet eğitimine sıcak yaklaşıyorsa çocuğunuzun hazır olduğu söylenebilir.

 Peki tuvalet eğitimi verirken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle ebeveynlerin sabırlı olması gerekmektedir. Sıkça onun bir çocuk olduğu ve bu durumun geçici olduğunu hatırlanmalıdır.

Tuvalet eğitimi kartlarından yararlanıp çocuğunuza tuvaletin evrelerini resimli bir biçimde anlatabilirsiniz.

Oyuncaklardan yardım alabilirsiniz. Oyuncaklar üzerinden oyun aracılığı ile tuvalet eğitiminin nasıl olması gerektiğini gösterebilirsiniz.

Tuvalete gittiğinizde çocuğunuzu da götürün ve onu lazımlığa oturtturun. Kıyafetle dahi olsa oturtturarak, lazımlığa oturabilme becerisi kazandırabilirsiniz.

Bebek bezini mümkün olduğunca takmayınız. Aksi halde çocuğunuz tuvaletini bezine yapmaya devam edebilir.

Bazı çocuklar düzenli olarak tuvalete çıkabilir ya da siz bir düzen oluşturmuş olabilirsiniz. Bu durumları göz önüne alarak hareket edebilir ve çocuğunuzu tuvalete çıkarabilirsiniz. Çocuğunuz tuvaletini olması gerektiği gibi yapmaya çalıştığında ona küçük ödüller vermeyi unutmayın.

Lazımlık ulaşılabilir bir yerde olmalıdır ve bazen tuvaleti daha eğlenceli kılabilmek için musluk açılabilir.

Bazen çocuğunuz bu eğitimde başarısızı olabilir bu durum karşısında kızmayın, azarlamayın ve ceza vermeyin. Aksi takdirde çocuğunuz daha da streslenebilir. Bu durum onun için daha da içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Onu baskı ile zorla lazımlığı oturtmaya çalışmayın. Bu baskı onu yavaşlatıp süreci uzatabilir. Sabırla ve şefkatle yaklaşın. Zaten akabinde çocuğunuzun başarabildiğini göreceksiniz.

Arayınız...
Verified by ExactMetrics