Okul fobisi çocuğun okula gitmeyle ilgili olumsuz düşüncelere sahip olması ve okuldan korkmasını ifade eder. Genellikle kaygıdan kaynaklı karın ağrısı ve hastalık gibi belirtiler görülür. Bahaneler üreterek okula gitmekten kaçınma davranışları gösterir.

Okul korkusunu ayrılık kaygısı ile ilişkilendirebiliriz. Özellikle anasınıfı ve 1. Sınıfa giden çocuklarda gözlenen okul korkusunda okulun ilk haftasında başlayan ayrılık kaygısı belirtilerini görebiliriz. Anne ve babanın yokluğunda yoğun stres yaşayan çocuk okula gitmek istemez, okul kapısında ağlayabilir, sınıfta zorluk yaşayabilir ve öfke sorunu gösterebilir.

OKUL FOBİSİ NASIL AYIRT EDİLİR?

Okul korkusu olan çocukta karın ağrısı, yoğun stres belirtileri, ağlama, öfke problemleri ve kurallara karşı gelme gibi belirtiler görülebilir. Örneğin okul korkusu sebebiyle ciddi karın ağrısı olan bir çocuk ailesi tarafından doktora götürülür ve sonucunda tıbbi bir sebep bulunamayabilir. Ancak bu bedensel belirtiler ve kaygılar okul bittiğinde sonlanır. Çocuk tamamen neşeli, enerjik ve pozitif birine dönüşebilir. Bu belirtiler sadece okulla ilişkili durumlarda olduğunda okul korkusundan bahsedebiliriz.

OKUL FOBİSİ NASIL OLUŞUR?

Okul fobisinin birçok sebebi olabilir. Normalde okulun ilk haftası problem yaşamayan ancak ilerleyen zamanlarda okula gitmekle ilgili ciddi problem yaşayan çocuk, okulda kötü bir tutumla karşılaşmış olabilir veya zorbalığa uğramış olabilir. Öğretmenin çocuğu incitecek kötü bir tutumu (çocuğun algıladığı tutum) veya arkadaş grupları tarafından küçük düşürülme/dışlanma yaşayan çocuk okuldan uzak kalmak isteyebilir.

Bunun dışında aşırı korumacı ebeveyn tutumu çocuğun ayrılık kaygısını tetikleyebilir. Çocuk anne ve babanın yokluğunda okulda ciddi bir kaygı yaşayabilir. Okul korkusu genellikle ayrılık kaygısıyla ilişkilidir. Okul korkusunu gidermek için bir şeyler yapılmazsa çocuğun kaygı seviyesi artar ve potansiyeli olan çocuklar okuldan korktukları için başarısız görülebilirler.

OKUL FOBİSİ NASIL SONLANDIRILIR?

Öncelikle çocuğun okul korkusunun sebepleri tespit edilmelidir. Aşırı korumacı bir ebeveyn tutumundan kaynaklı bir problem varsa aile ile tutumlar üzerine çalışılır ve çocuğun öz güvenini destekleyen çalışmalar yapılır.

Ayrılık kaygısı ile ilişkili bir okul korkusu söz konusu olduğunda ‘Aşamalı okul korkusu yenme’ programı uygulanılır. Çocuk terapilerinde bütüncül ve aşamalı olarak okul korkusu problemi yenilir.

Çocuğun okulda yaşadığı kötü bir olay olduğunda öz güveni zedelenebilir, duygularını paylaşmaktan korkabilir, içe kapanabilir ve ilişki sürdürmede problem yaşayabilir. Bireysel terapi desteğiyle sosyal beceriler ve duygu kontrolü odaklı çalışmalarla problemler aşamalı olarak sonlanır. Aile terapileriyle problemler daha rahat şekilde çözülür.

OKUL KORKUSU İÇİN AİLELERE ÖNERİLER

Özellikle okulun oryantasyon haftasında aşamalı olarak çocuğu okula alıştırmaya çalışın. Çocuk kapıda ağlamaya başlıyorsa vedalaşmayı uzatmayın, mümkün olduğunda kısa tutun. Anasınıfına başlayan bir çocuğunuz varsa ilk hafta yarım gün okula götürün. Öğlen yemeğini yemekhanede yemesi ve alışması için fırsat verin. Ders aralarında sizi görmek istediğinde sınıf dışındaki alanda bulunun. Daha sonra aşamalı olarak tam güne çevirin.

Güvenli nesne olarak belirlediği bir oyuncağı oryantasyon haftasında götürmesine izin verin.

İlkokula başlayan çocuk için de aynı şekilde aşamalı okul korkusu yenme adımlarını izleyin. Uzun süre boyunca problemler çözülmezse uzman desteği alın. Merkezimizde bireysel çocuk terapileri, oyun terapileri ve ebeveyn danışmanlığı hizmetleri verilmektedir. Detaylı bilgi için merkezimizden destek alabilirsiniz.

Arayınız...
Verified by ExactMetrics