Merkezimizde, 28 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Oyun Terapisi alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!   TEL: 0532 329 0074


oyun-terapisi-1

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun Terapisi yaklaşık 1900 yılından beri çocuklarla danışmanlık sürecinde kullanılan bir terapi türüdür. Bir yetişkin için danışmanlık ne ifade ediyorsa bir çocuk için de oyun benzer durumu ifade eder. Oyunlar çocukların kendi duygu, düşünce ve hislerini yansıttığı belli kurallar düzenidir. Her ne kadar oyunlar içinde evrensel kurallar barındırsa da çocuklar oyuna kendilerinden bir parça ekleyeceklerdir. Çocukların iç dünyasını bu denli yansıttığı oyunlar ise psikoterapi için önemli ve değerli bir yöntem aracı olur. Kelimeler, cümleler danışmanlık sürecinde danışan ile bağ kurulmasını sağlar. Çocuklarda ise bu durum oyunlarla gerçekleşir.


Süreç Nasıl İşler?

Oyun terapisi, çocuğa güvenli bir oyun ortamı sunduktan sonra çocuğun oyunu sayesinde onun iç dünyasına inebilmektir. 3-11 yaş aralığındaki çocukların duygularını ve yaşadığı problemleri anlamak için bu yöntem çok sık kullanılır. Çocuğun kendini ifade edebileceği oyuncaklar yerleştirilir ve belli bir oyun düzeni oluşturulur. Bu oyuncaklar çocuğun kendisini veya sorun yaşadığı kişiyi canlandırabileceği oyuncak bebekler ve kuklalar ön plandadır. Yaratıcılığını geliştirecek kum, su, oyun hamuru, legolar ve öfke davranışlarını ortaya çıkaracak silah, kelepçe, askerler de gerekli oyuncaklardır.

Öncelikle  İDEM psikoloji olarak, çocuğun hikayesi ve yaşadığı sorunlar ebeveynlerinden öğreniyoruz ve uygun olan oyun terapisi yöntemi seçiyoruz. Bunlar temel olarak yönlendirilmiş (directive) ve yönlendirilmemiş (nondirective) oyun terapisi olarak ayrılır. Yönlendirilmiş oyun terapisinde danışman oyuna belli zamanlarda müdahale edebilir fakat yönlendirilmemiş oyun terapisinde oyun tamamen çocuğun kontrolüne bırakılır.



oyun-terapisi-2

Çocuğun oyun oynarken seçtiği kişiler, oyun içerisinde yarattığı olaylar ve olaylara verdiği tepkiler gözlemlenir. Çocuk bazen şiddet içeren tepkiler verebilir ya da şiddete yönelik olaylar canlandırabilir. Çocuğun kurduğu bu oyun düzeniyle çocuğun iç dünyasına, duygu ve düşüncelerine, yaşadığı problemlere de ulaşılır. Çocuklar, yaşadıkları problemlerin farkında olamayabilir. Bu problemleri ifade edecek kelime dağarcığına ve soyut bir anlayışa da sahip değillerdir. Bir seans süresi boyunca bir çocuktan oturup sorunlarını anlatmasını bekleyemeyiz. Danışmanımız gözetiminde yapılan oyun terapisi bu ihtiyaçları da karşılamış olur.

Neden Oyun Terapisi?

Çocukların duygularını ve düşüncelerini anlamada en etkili yol oyundur. Çocuklar iç dünyalarını tüm şeffaflığı ile oyunlara dökerler. Çocuk bu sayede kendisini daha rahat ifade eder ve o sırada sadece bir oyun oynadığını zanneder. Herhangi bir baskı, korku altında hissetmesini önleyecek en etkili yol, çocuğun en sevdiği etkinlik olan oyundur. Çocuğun yaşadığı herhangi bir travmatik olaya vereceği tepkiler, oyunda vereceği tepkiler ile sınırlandırılmış olur ve çocuğa tekrar aynı korku ve acı hissettirilmez. Kendi oyun düzeninde bulunduğu için istediği zaman oyunun seyrini değiştirebilir ya da oyunu sonlandırabilir.

Oyun terapisinin iyileştirici yanını çocuğun sakinleşmesiyle ve sınırlı kelimelerle de olsa danışmanla ve oyunla olan iletişimiyle anlayabiliriz. Danışmanın çocuğun oyunuyla beraber onun iç dünyasını da gözlemleyip anlaması ile süreç başarılı bir şekilde tamamlanır.

Merkezimizde, 28 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Oyun Terapisi alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!   TEL: 0532 329 0074

Arayınız...
Verified by ExactMetrics