Uyku-Danışmanlığı

Bebekler de uyku eğitimi:

Bebeklere ve küçük çocuklara, sallanmadan, kucakta gezdirilmeden, emzirilmeden, vb destekler olmadan kendi kendilerine nasıl uyuyabileceklerini öğretmek ve bununla beraber gece boyunca daha kesintisiz uykular yapmalarını sağlamaktır. Yani, bir diğer deyişle, mevcuttaki sağlıklı olmayan uyku alışkanlıklarının, sağlıklı uyku alışkanlıkları ile değiştirilmesi demektir.

Bebeğinize sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmak için uykuyu etkileyecek önemli parçalar:

Sosyal-duygusal faktörler: Çocuğun günlük bakımının kim tarafından yapıldığı, kreşe gidip gitmediği, ebeveyn olarak değişime hazır olunup olunmadığı gibi faktörler önemlidir.

Gelişimsel faktörler: Bebeğin gelişiminin nasıl olduğu, erken doğum olup olmadığı, bebeğin mizacının nasıl olduğu, ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığı, herhangi bir gelişimsel dönemden geçip geçmediği gibi faktörler önemlidir.

Çevresel koşullar: Oda koşulları(karanlık, aydınlık, ısı, gürültü, eşyaların pozisyonu, elektronik eşyalar gibi koşullar önemlidir.

Bebeklere sağlıklı uyku alışkanları kazandırmaya çalışırken, bu bütünü oluşturan parçaların hepsinin değerlendirmesi gerekir. Ancak o zaman, uyku sorununun neden kaynaklandığı anlaşılabilir ve uygun çözüm bulunabilir.

Bebeklerde uyku eğitimi danışmanlığı hangi ay da başlıyor?

Bebeğin gelişimine göre 4-6 aydan sonra bebeklere uyku eğitimi verilmelidir.

Bebeklerde uyku eğitimi nasıl olmalıdır?

Bebeğiniz memede, kucakta, sallanarak, arabada, hamakta, salıncakta, vs gibi farklı desteklerle uyuyor olabilir. Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirirken, eğer mümkünse ben aşamalı ve yumuşak geçişler yapmaktan yanayım. Örneğin, emzirerek uyuttuğunuz bebeğinizi, yatakta uyutmaya başlamadan önce, bir süre emzirmeden kucağınızda uyutabilirsiniz. Bu aşama, bazı ailelere zor gelebilir, bazı ailelere ise güven verebilir. Bazı bebekler temas ve kucak ile daha rahat sakinleşebilirken, bazıları ise sesinizle daha rahat sakinleşebilir.

Uyku sorunlarının çözümünde “her bebeğe, her aileye uyacak” tek bir doğru yol yoktur. Her bebek ve ailenin yapısı birbirinden farklıdır. Önemli olan, hem bebeğinizi hem de kendi yapınızı dikkate alarak değişiklikler yapmaya başlamanızdır. Eğer, atacağınız adımlar size uygun gelmiyorsa, bunları hayata geçirmeniz de pek mümkün olmayacaktır. Öncelikle, sizin değişikliği istiyor olmanız ve bu değişikliği yapmak için karar verdiğiniz adımlara inanmanız, mutlu sonuçları da beraberinde getirecektir.

Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştirmeye çalışırken, örneğin sallanarak uyuyan bebeğinizi düz zeminde sallanmadan uyumaya alıştırırken, bebeğiniz henüz konuşamıyorsa, bu durumda zorlandığını size ağlayarak anlatacaktır.

Burada önemli olan, bebeğinizin zorlandığınızı anladığınızı ona anlatarak sevgi ve güven ile uykuya geçmesine yardımcı olmanızdır. Bebeğin, anlaşıldığını hissetmesi çok önemlidir. Örneğin, “bunun senin için zor olduğunu biliyorum canım”, “Ben senin için buradayım, seni seviyorum, sen güvendesin”- veya “Aç olmadığını biliyorum. Şu anda süt yok, ama ben seninle buradayım” gibi. Dinleme, bebeğe sevildiğini, güvende olduğunu ve hissettikleri her şeyi gerçekten kabul ettiğimizi gösterir. Bebeklerin, sağlıklı olarak büyümeleri ve gelişmeleri için ihtiyaç duydukları uyku alışkanlıklarını kazanırken, sizin sevginiz, ilginiz ve desteğinizi hissederken ağlamaları ile uzun süre, sürekli, çaresizce, korku içerisinde ve yalnız başına ağlamaları birbirinden farklıdır.

Okul Çağı Dönemi Çocuklarında Uyku Eğitimi:

Her çocuğun ve erişkinin “ideal” uyku süresi kendine özeldir ve genetik olarak belirlenir. Burada en önemli nokta, uyku saatlerinin olabildiğince sabit kalmasıdır.

Çocuklarda kısa ve düzensiz uykuyla dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öğrenme zorluğu, arkadaşlara uyum sağlama, problemlerinin arttığı gözlemlenmiştir.

Genel kural olarak, çocukların karanlık, sessiz, makul ısı ve rutubette bir odada ebeveynden AYRI yatmaları önerilir. İlk 12 ayda 14-15 saat yataklarında yatmaları (ara sıra uyanıp kendiliğinden uyumaya alışarak) ve uyumaları önerilir. 3 yaşına kadar 12-14 saat, 6 yaşına kadar 10-12 saat, 12 yaşına kadar 10-11 saat, 12-18 yaş arası 8-9 saat uyumak gereklidir. Okul yaşında, çocuk odasının tam karanlık ve sessiz olup, bilgisayar, cep telefonu ve benzer akıl çelenlerin olmamasına dikkat edin. Bunlar gerçekleşmiyorsa ve uyku ritüeli bir soruna dönüşürse, bir psikolojik danışmanlık merkezine başvurun.

Uyku eğitimi danışmanlığı; uykuya dalmakta zorlanan, uyku düzeni olmayan çocuklara ve bebeklere yol göstermek için önemlidir. Birçok faktör göz önünde bulundurularak ebeveynlere ve çocuklara rehberlik edilerek daha sağlıklı bir uyku düzeni oluşturulur.

Arayınız...
Verified by ExactMetrics