Yeme-Bozukluklari

Merkezimizde, 27 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Yeme-Bozuklukları  alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!  TEL: 0532 329 0074

Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimiya nevroza ve tıkanırcasına yeme bozukluğu gibi hastalıkların yer aldığı bir tanı grubudur. Bu bozukluklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel bulgular ön planda gibi olsa da ciddi ruhsal sorunlarla birliktedir.

Anoreksiya Nervoza nedir?

Normal olmayan vücut kitlesi ile tanımlanan ve hayati bir sıkıntıya sebep olan bir bozukluk olan anoreksiya nevroza, psikolojik bir sorundur. Zayıf kalmak konusunda aşırı takıntıya sahip olan insanlarda görülen hastalığa sahip olan insanlar normal kiloların çok altındadır. Genellikle genç kızlarda yaygın bir şekilde gözlenen anoreksiya hastaları çok az uyur. Yemek yemek istemezler. Zihinsel olarak yemekle çok fazla vakit geçirirler. Nadiren yetişkinlikte de gözüken anoreksiya da kişi çok şişman olduğunu düşünerek düşük kalorili diyetler uygulamaya başlar. İlerleyen safhalarda vücut hastalık derecesinde zayıflar.

Anoreksiya Nervoza belirtileri nelerdir?

Anoreksiya nervoza hastaları kilo vermek amacıyla kendine özgü yeme davranışları geliştirir. Hastalığın anlaşılması fiziksel belirtiler gözlendiğinde anlaşılır. Bu kişiler kilo almaktan aşırı endişe duyarlar ve zayıf bir bedene sahip olmalarına rağmen diyet uygularlar. Özellikle karbonhidratlı, yağlı veya şekerli besinlerden tamamen uzak dururlar. Yemekten uzak durmak için öğün atlama, yemekten kalkmak için bahaneler bulma, sürekli yiyeceklerle zihinsel olarak meşgul olma, yemek tariflerini bulma, bedenini sürekli inceleme, fazla kalorili olduğunu düşündüğü yemeği yedikten sonra telafi edici davranışlarda bulunma gibi ritüellere sahiptir. Herhangi bir semptomu olmamasına rağmen ciddi bir oranda kilo kaybetme, sürekli tartılmak, bol ve geniş kıyafetler giyerek zayıf olduğunu saklama, bedeniyle ilgili çarpık bir algı, asla zayıf olduğunu kabul etmemek ve kilosu hakkında sürekli bir endişelenme durumu anoreksiya nevrozanın belirtileri arasındandır. Yemekten sonra yediklerini kusarak, diyet hapları, müshil kullanarak yediklerini atmaya çalışırlar. Kendilerini cezalandırma maksadıyla ağır egzersizler yapma, tuvalette uzun vakit geçirmek de anoreksiya nervozalı hastalarda görülen davranış bozukluğudur.

Anoreksiya nervoza nedenleri nelerdir?

Anoreksiya nervozanın birçok sebebi olabilir. Ergenlik döneminde görülen beliren bir sorun olan anoreksiyanın gençlerin ergenlik değişimlerine uyumlu olmakta karşılaştığı problemden dolayı meydana geldiği söylenebilir. Biyolojik, çevresel ve psikolojik faktörlerin bir araya gelmesi sonucunda meydana gelen bu hastalık tedavi edilmediğinde hastanın hayatını kaybetmesine sebep olabilir

Psikolojik Nedenler

Bebeklik ve çocukluk döneminde yanlış beslenme alışkanlığı ilerleyen dönemlerde anoreksiya gelişimine risk oluşturabilir. Utangaç, depresif, içedönük gençlerde hastalık daha sık görülür. Evebeynleri ile iletişim sıkıntısı yaşayan ve geçmişte cinsel istismara uğramış kadınlarda anoreksiya nervoza görülme ihtimali çok daha yüksektir.

Çevresel Nedenler

Özellikle son yıllarda hem sosyal medya hem de moda dünyasında pompalanan zayıf vücut algısı özellikle ergenlik dönemindeki gençleri olumsuz bir şekilde etkiler. Zayıf bir vücuda sahip olmak amacıyla gençler kilo vermek ister ve vücutlarının ince olması konusunda takıntılı bir ruh haline girerler. Dansçı, manken, balerin, jokey gibi meslek grubunda olanlar iş yaşamındaki beklentiler ve rekabetten dolayı sürekli ince bir vücut formunu korumak zorundadırlar. Bu meslek gruplarında yeme bozuklukları görülme riski yüksektir.

Anoreksiya nervozada tedavi yöntemleri

Anoreksiya nervozanın tedavisinde uzman bir psikiyatrist, diyetisyen, psikolog, ortopedi, endokrinoloji, fizyoterapist hemşire gibi dalların katkılarıyla oluşturulan ekibin çalışması gereklidir. Hastanın ailesinin katılımı da tedavinin başarılı olması için oldukça önemlidir. Hastanın uygun bir beden ağırlığına gelmesi de hem fiziki hem de ruhen etkilidir. Hastanın ikna edilmesi ve hastalığın etkilerini fark etmesi sağlanmalıdır.

Merkezimizde, 27 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Yeme-Bozuklukları alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!  TEL: 0532 329 0074

Arayınız...
Verified by ExactMetrics