Merkezimizde, 28 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Bilişsel Davranışçı Terapi alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın! TEL: 0532 329 0074
Olaylardan değil, olaylara bakış açısından etkilenerek oluşan psikolojik problemlere yönelik olarak ortaya çıkan bilişsel davranışçı terapi, 1960 yılında Aaron Back tarafından geliştirilmiştir. Kişinin olayları algılama şekli; inançları ve zihinsel tutumları ile alakalıdır. Olay değil olayın bireyler tarafından nasıl algılandığı terapi süreci açısından çok önemlidir. Olayların algılanması duyguya duygumuz da davranışlarımıza yön vermektedir.
Psikolojik problemlerin temelinde gerçekçi olmayan, çarpıtılmış düşünceler yatmaktadır. Olayları algılama şekli, kişinin duygusal tepkilerini etkilemektedir. Bilimsel temellere dayanan bilişsel terapi, etkinliği kanıtlanmış olan bir psikoterapi çeşididir. Terapi sürecinde danışana bilişsel çarpıtmalar ,düşünce hataları ,otomatik düşünceler ve olay kaydı vb. birçok ev ödevleri konusunda psikoeğitim verilmektedir.
Bilişsel terapi sürecinde diğer terapilere göre yapılandırılmış bir uygulama vardır. Terapist ve danışan arasında işbirliği teropötik süreç açısından önemlidir. Her seansta, danışanın belirlediği bir problem üzerinde durularak öncelik sırasına göre bir gelişim planı hazırlanır. Öncelikle güncel sorunlardan başlanmaktadır. Terapi sürecinde bireyin güncel problemi ele alınarak kaynağına ulaşılmaya çalışılır. Bilişsel terapi ile güncel problemlerle baş etmeyi öğrenen birey, aynı zamanda gelecekte karşısına çıkacak sorunlarla da baş etmeyi de öğrenir.
Terapiler sonucu birey, kendi kendinin terapisti olacağından, tüm yaşamı boyunca öğrendiği becerileri uygular ve problemin tekrarlama riskini ortadan kaldırır.
Bilişsel Davranışçı Terapi Seansları Ne Kadar Sürer?
Bilişsel Davranışçı Terapi seansları 50 dakika sürmektedir. Terapi sürecinde bireyin şu anki sorunlarına odaklanır ama bunu ele alırken kişinin geçmişi ve ilişkileri de süreç içersinde ele alınabilir, terapi seanlarının sıklığı danısanın probbundan dolayı da danışana göre farklılık gösterebilir.
Terapi yöntemi olarak bilişsel davranışçı terapinin kullanıldığı alanlar;
● Depresyon
● Sosyal Anksiyete
● Travma sonrası stres bozukluğu
● Duygu durum problemleri
● Yeme bozuklukları
● Özgüven Problemleri
● Kaygı ve Korkular
● Oyun bağımlılığı,
● OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk)
● Cinsel Problemler
● Fobiler
Yukarıda verilen psikolojik hastalıklara ek olarak, bilişsel davranışçı terapiye başvurmak için kişinin özel bir psikolojik rahatsızlığa sahip olması gerekmez. BDT insanların günlük hayatlarında ortaya çıkabilecek sorunları ve stresli dönemleri de daha iyi idare etmek için de kullanılabilir.
BİLİŞSEL TERAPİNİN AMACI NEDİR?
Problemin nedenini tek bir kaynağa bağlamayan bilişsel terapi, olayların ne olduğunu değil bireyin olayla ilgili ne düşündüğünü belirler. Yaşam boyu birçok olayla karşılaşan insanlar için aynı olay birinde sorun iken, diğerinde sorun olmamaktadır. Bu da olaylara bakış açısı ile alakalıdır. İşini kaybeden bir insan, başka bir işte asla başarılı olamayacağını düşünebilirken, diğer bir insan daha iyi bir iş bulacağı ümidi ile yaşama bağlanır. Herkesin olayları değerlendirme şekli farklı olabilmektedir. Olumsuz varılan bir kanı, olumsuz bir psikolojiye neden olmaktadır. Bilişsel terapi, bireyin olaylara bakış açısını değiştirmekte ve sorunlarla başa çıkabilmeyi öğretmektedir.
BİLİŞSEL TERAPİDE BAŞARI ORANI
Bilimsel temellere dayanan bilişsel terapiler önemli ölçüde başarı sağlanmaktadır. Birçok araştırmalarda bilişsel davranışçı terapinin yetişkin, çift ve cocuk seanslarında etkisinin önemi vurgulanmaktadır. İDEM Psikoloji olarak yıllardır bu süreçte yanınızda olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Almış olduğumuz eğitimler ve 27 yıllık tecrübemizle sizlerin yaşamına dokunabilmek katkı sağlamak bizim için çok değerli.
Merkezimizde, 28 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla Bilişsel Davranışçı Terapi alanında hizmet verilmektedir.
Uzman desteği için hemen arayın! TEL: 0532 329 0074