iliskiler

Merkezimizde, 27 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla İlişki Terapisi alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!  TEL: 0532 329 0074

Şema yaşamın ilk yıllarında oluşan duygu, davranış ve düşünce kalıplarıdır. Çevremizde maruz kaldığımız bilgileri anlamamızı sağlarlar. Bunların bazılarını doğuştan, bazılarını çevrenin etkisiyle (örneğin aile) alabiliriz. Şemalar bebeklik döneminden itibaren başlasa da yetişkinlik hayatımızda yaşayacağımız yakın ilişkilere kadar varlıklarını sürdürürler. Şemalar özellikle çocukluk çağında yaşayan travmatik veya kişiyi inciten olayların bir yansıması gibidir. Romantik ilişkilerde şemalar ilişkiden doyum almayı, güvende hissetmeyi ve sınırları olumsuz anlamda etkileyebilir.

YAKIN İLİŞKİLERLE BAĞLANTILI BAZI ŞEMALAR

Kusurluluk Şeması: Bu şemaya sahip kişiler partneri onu ne kadar sevdiğini yoğun olarak söylese bile kendisini yetersiz ve eksik hisseder.

Kuşkuculuk Şeması: İnsanların her an sizi kıracağına veya zarar vereceğine dair inancın olmasıdır. Bu kişiler ilişkilerde kendilerini koruma eğilimlidir. Bu nedenle uzun süreli ilişkilerden kaçınabilirler.

Terk Edilme Şeması: Her an aldatılacağından veya terk edileceğinden korkma inancıdır. İlişkilerde bu şema sebebiyle yoğun kıskançlık gösterebilirler.

Duygusal Yoksunluk: Bu şemaya sahip insanlar asla özel bulunmayacaklarını, kimsenin onların duygularını önemsemeyeceklerini veya sevilmeyeceklerini düşünürler. Bu kişilerle konuşulduğunda çocukluğunda anne veya baba tarafından istenmedikleri/özel bulunmadıkları/sevilmediklerine dair inançlar ortaya çıkar.

Mükemmeliyetçilik: Bu şemaya sahip insanlar partner seçerlerken ‘beni taşıyabilmeli’, ‘en iyisini ben kapmalıyım’ gibi düşüncelere kapılır. Mükemmeliyetçilik aynı zamanda başarısızlık şeması ile ilişkilidir. En mükemmeli ararken ‘bana bakar mı ki?’ veya ‘benle neden ilgilenmek istesin ki, beni neden önemsesin ki?’ gibi düşünceleri de beraberinde getirir.

Fedakârlık: Bu şemaya sahip kişiler genelde ilişki içerisinde daha çok fedakarlık yapan, çevresindekilere yardım etmek için kendisine zaman vermeyen, partnerini daha çok dinleyen, yaptığı fedakarlıkların boyutunu partnerin tam anlayamadığını düşünen kişilerdir.

Duyguları Bastırma: Bu kişiler duygularını dışa vurmaktan korkarlar, duygularını dışa vururlarsa bunu engellemeyeceklerine dair kaygı hissederler. Bu sebeple ilişki kurmaktan veya sürdürmekten kaçınabilirler. Partneri onu sevdiğini söylediğinde veya değer verdiğini söylediğinde donma tepkisi verebilirler. Çünkü duyguları yoğun yaşamayı acı verici bulur.

Merkezimizde, 27 Yıllık deneyimli uzman kadrosuyla İlişki Terapisi alanında hizmet verilmektedir. Uzman desteği için hemen arayın!  TEL: 0532 329 0074

Arayınız...
Verified by ExactMetrics